Loft update: Konačno smo rešili i rasvetu

Loft update: Konačno smo rešili i rasvetu

Od septembra kada smo se uselili, odmah smo znali da će opremanja ovako velikog stana potrajati, pa tek šest meseci od tog momenta dolazi na red dolazi i rasveta za potkrovlje. Mnoge odluke i kupovinu nameštaja odložilo je venčanje sa jedne strane, sa druge to što ničiji budžet nije nepresušan pa tako ni naš. Jednostavno, kako bismo isfinansirali opremanje stana od 150 kvadrata morali smo da napravimo ozbiljan finansijski plan kao i listu prioriteta koje ne dozvoljava mnogo odstupanja.

Nakon rešene kuhinje, dela sanitarija, tepiha, dnevne sobe i kancelarija, što je bilo visoko na listi prioriteta, na red polako dolaze i sitnice koje će konačno kompletirati naše potkrovlje. Početak godine rezervisali smo za rešavanje rasvete i odmah naišli na izazove. 

Šta smo morali da uzmemo u obzir prilikom biranja rasvete? 

Visilice su predviđene na 4 mesta. Izazov koji smo imali jeste to što su kablovi na par mesta morali da se štemaju, što je posao koji ipak toplo preporučujemo da uradite pre nego što se uselite. Druga stvar je što možda u tom momentu nemate pojma kakav stil želite i koje lustere, ali sad iz ove perspektive bih verovatno uređivala sve i prema lusterima. U svakom slučaju, sa štemanjem i električarem smo još i odlično prošli i na kraju je štemanje bilo potrebno samo na dva mesta. 

Dnevni boravak, kuhinja i trpezarijski deo su jedan open space od 40 kvadrata i sa dovoljno visokim plafonima da je poželjno uklopiti i nešto glomazniju rasvetu. Problem se potencijalno javio u tome što je plafon u obliku kupole što otežava postavljanje mnogih modela visilica. 

rasveta za potkrovlje

Rasveta za potkrovlje: čime smo se vodili pri odabiru?

Kada smo se uselili, uz 3D dizajn prostora dobili smo i predlog rasvete odnosno lustera i lampi. Vodili smo se stilom u kojem je stan već bio – scandi/industrial sa nekim našim akcentom. Delom smo se vodili time, a delom i ponudom koja je trenutno prisutna u Novom Sadu. 

Već smo imali dobro iskustvo sa Globo rasvetom, pa smo im i ovog puta dali šansu te u svim prostorijama stavili plafonjere sa nešto dubljim platnenim abažurom. Unutar plafonjera su tri štedljive sijalice, dovoljne jačine da solidno osvetle sobu. I ne samo to, estetski su prilagodljive svim stilovima i mogu se naći u nekoliko boja. Ja sam odabrala bež sa spavaću sobu, belu i sivu za naše home office.

rasveta za potkrovlje

Reflektor i lampa za kuhinju 

U delu gde se nalazi kuhinja predvideli smo reflektor sa tri abažura, dovoljne jačine da pre svega osvetli radnu ploču i olakša rad u kuhinji. Reflektor smo kupili u Halogen radnji u Novom Sadu. Znali smo odmah da želimo bele, jednostavne reflektore ali stilski najpribližnije našem fazonu. 

Drvena imitacija kapice, kabal presvučen tkaninom i metalni abažur su idealna kombinacija lampi ako želite da postignete i scandi i industrial šmek. Super stvar je i što se abažuri pomeraju u više pravaca. 

Lampu sličnog izgleda i stila postavili smo iznad kafe kutka, više za ambijent i doživljaj neko za konkretno osvetljavanje. 

Visilica za dnevnu sobu 

Imala sam ideju da dnevnu sobu krasi unikatan komad lustera ili visilice, nešto od omiljenih dizajnerskih komada, ali potraga za tako nečim će se nastaviti do daljnjeg. U međuvremenu, solidnu funkciju obavljaće takozvana lizalica visilica. Ne pitajte se odakle to ime, ali prodavci imaju neke svoje načine za prepoznavanje modela koji su se eto meni dopali. 

rasveta za potkrovlje

Toplo žuto svetlo, imitacija drveta, staklo, prozirni kabal, po meni idealna kombinacija koja će se idelano uklopiti u stil koji ćemo na kraju postići. 

Izazov sa trpezarijskim delom i najvažnija rasveta za potkrovlje

Iako smo lustere kupili sa ubeđenjem da mogu da se zamene kablovi i stave oni duži, to na kraju ipak nije bilo moguće. Tako da te već kupljene vraćamo i bacamo se u potragu za onima koji ili imaju jako dugačak kabal ili ga mi možemo dodati. 

Ideja je da ipak ne štemamo taj prostor, budući da planiramo dva lustera iznad stola, već da iz jedne strujne kućice razvučemo uz pomoć kukica luster do mesta gde želimo da stoji. 

Šta nam je sledeće na redu? 

Budući da rasveta za potkrovlje nije kompletirana, lusterima ćemo se još malo baviti. Posle toga, lista prioriteta neće biti nimalo kraća. Nekada je jako teško odrediti u šta uložiti sledeće, ali vodite se onim za šta vam se sledeće javila potreba. Kod nas je to staklena kabina za jedno od kupatila i definitivno zavesa za dnevnu sobu.U procesu je i odabir stočića i fotelja koji bi konačno zamenili ove privremene varijante.