Kako su nam 3D renderi olakšali opremanje stana?

Kako su nam 3D renderi olakšali opremanje stana?

Najjednostavniji odgovor na ovo je – morali smo da se uselimo za manje od 2 meseca u ogroman prostor za koji je tek trebalo kupiti stvari. Za tu priliku angažovali smo devojke koje su nam već i ranije redizajnirale stan. Ono što nam je trebalo od njih jeste tlocrt sa rasporedom nameštaja i 3D renderi kuhinje i dnevne sobe sa nameštajem koji se može kupiti. 

Zašto to nismo mogli i sami? Toliki prostor, pogodno za igranje pomislićete.  

Za nas dvoje ovo je jednostavno bio preveliki zalogaj. Kako smo oboje radili puno radno vreme i u isto vreme rešavali peripetije sa bankom i drugim majstorima, jednostavno fizički, a ni psihički nismo uspevali da se upustimo i u avanturu opremanja. 

Dakle uz sve što inače dolazi kada kupite nov stan na kredit, trebalo ga je opremiti za duži period što znači da sa određenim stvarima zaista nije smelo biti promašaja. Kada kažem promašaja, mislim na sve ono što može da vam zasmeta vrlo brzo, a nije zamenjivo… Od rasporeda do izbora sanitarija, pločica i kuhinje.  

Devojke iz Studiolo Ateljea su nam uskočile taman kada smo trebali da uradimo raspored u ogromnoj dnevnoj sobi koja je ujedno bila i kuhinja. Osim toga, trebalo je napraviti raspored u garderoberu, vešernici i jednoj od soba kako bismo eventualno uspeli da smestimo nameštaj koji smo poneli iz starog stana. One su taj posao uradile u kratkom vremenskom roku za šta smo im neizmerno zahvalni. Njihovo iskustvo, znanje i efikasnost doprineli su tome da dobijemo ono što želimo, pa i više od toga.

Kako je tekao proces izrade rendera i saradnje sa dizajnerima?

Uz pomoć nekoliko verzija tlocrta i rendera uspeli smo da se odlučimo za raspored koji nam odgovora sa fokusom na udobnost i praktičnost. Nakon nekoliko kratkih konsultacija pa i posete stanu, dizajnerki je odmah postao jasan željeni koncept. Naše želje su se poklopile sa onim što može da se izvede, što i jeste važno kada sarađujete sa dizajnerima. Najbolji rezultat dolazi onda kada znate šta hoćete i kada ste svesni mogućnosti. Ako vam nešto promakne, na profesionalcima je ipak da vas upozore ili da vaše ideje unaprede.

Od koncepta do rendera

Kada uđete u prostoriju, jasno je gde pogled prvo ide. Znali smo da želimo da fokus bude na pogledu koji se pruža sa staklenog zida pa je tako trpezarijski sto namešten da kad se sedi pogled seže ka šumi. Isto smo uradili i sa ugaonom koja je postavljena da fokus bude na nebu, a ne na televizoru. 

Najveća dilema je bila oko toga da li da postavimo kuhinjsko ostrvo ili šank. Prva opcija bi nas lišila trpezarijskog stola i te vrste komfora koju volimo. Opcija sa šankom bi narušila neki prirodan sled kako kretanja tako i koncepta prostorije zbog čega smo se odlučili da trpzarijski sto bude nešto veći. Ovo na primer ne bismo znali, da nas upravo dizajnerka nije upozorila. Ponekad i velika prostorija može imati zamke, a profesionalac zaista može dati najbolje moguće rešenje.

3D renderi dnevna soba

Ono što je još dobro jeste da ukoliko se ipak možda nekad odlučimo za ostrvo, mesta i dalje ima, ali ćemo morati da se zadovoljimo sa nešto manjim stolom. 

Kada je u pitanju ugaona, znali smo odmah da želimo nešto veliko i udobno jer je i prostorija dovoljno velika sa visokim plafonima pa nešto veći komadi poput ugaone prirodno staju. 

3D renderi

Ogroman zid iza ugaone smo popunili Eket policama iz Ikee. Neki estetski momenat dizajnerka je dala samim preslagavanjem polica. Prednost Eket polica jeste ta da ih možete postavljati u položaj koji vam najviše odgovara. 

Komoda za TV je Besta, takođe iz Ikee i tu smo uz pomoć njihovog planera mi birali kombinacije koje nam odgovaraju. Trenutno je ideja da zelenom akcentujemo pojedine komade. 

3D render dnevna soba

Celokupan vajb koji smo želeli da postignemo jeste prozračnost, udobnost i funkcionalnost ali sa komadima koji se mogu nadograđivati estetski. Želela sam neutralnu osnovu koja je bezvremena i koja neće brzo dosaditi. To sam u saradnji sa dizajnerima i dobila.

Bacite pogled kako izgleda i stanje dnevne sobe nakon realizacije sa rendera.

Cena rendera i tlocrta varira, i verovatno zavisi od samog dizajnera. Svakako cene se kreću u nekom rasponu od 10 do 20 pa i 30 evra po kvadratu prostorije za koju želite render.

Kuhinja je dobila posebnu pažnju i ona je u potpunosti izdizajnirana po našoj želji

Kada je u pitanju kuhinja, neutralnost i bezvremenost smo postigli kombinacijom prirodnih materijala i bojama koje zapravo nikada ne izlaze iz mode. Boja orahovog drveta i radne ploča sa imitacijom betona sa belim pločicama čučnuli su izuzetno. 

3D renderi dnevna soba

Zašto su renderi dobra investicija?

Prednost tlocrta pa i 3D rendera jeste što stičete sliku kako nešto zapravo može da izgleda, a opet imajući u vidu realan potencijal stana. Osim toga, 3D renderi pomažu da uvidite detalje, dobijete još ideja ili pak da se predomislite i shvatite šta bi moglo da ide bolje. U tom celom paketu, dizajner sa svojim iskustvom taj render može verno uraditi i još vernije realizovati.

Tome koja je razlika između profesionalnog dizajnera, arhitekte i osobe koja se razume u dekoraciju možemo posvetiti čitav tekst, jer razlike ima. Isto tako je vrlo važno koga angažujete, koje je njegovo iskustvo, koji stil preferira i koliko košta.

Na kraju dana, ukoliko niste vizuelni tip i ne vidite prednost ili potencijal nekog komada nameštaja čim ga ugledate, 3D renderi vas dugoročno mogu spasiti uzaludno potrošenog novca, plus, neko umesto vas zapravo nalazi i postavlja komade po vašoj želji.