Kako su nam velux roletne za krovne prozore poboljšale život u potkrovlju

Kako su nam velux roletne za krovne prozore poboljšale život u potkrovlju

Ovih dana obeležavamo dve godine otkako smo se uselili u ovaj stan, ali i godinu dana otkako smo na sve krovne prozore stavilu odgovarajuće unutrašnje Velux roletne. Iako nam je to pojelo godišnji budžet za opremanje stana, gledam sada koliko nas topla leta (ovo je već uveliko pakleno) čekaju i ne mogu biti srećnija što smo tako pametno investirali novac. 

Kada smo se tek uselili sećam se kako smo bežali u onu prostoriju koja je u tom momentu bila najmanje osunčana. A kako smo i radili od kuće (jer covid) osetili smo sve prednosti i mane potkrovlja. Mana su svakako goli prozori, a mi smo ih imali 12 u šest različitih prostorija. 

Bilo nam je jasno da je ulaganje u dodatke za krovne prozore jedino rešenje da naš životni prostor postane zapravo ugodan za življenje. Iako je samo potkrovlje odlično izolovano, a kvalitet krovnih prozora neprikosnoven, investitor se nije upuštao u opremanje prozora što je smanjilo cenu stana, ali i nama zadalo stavku koja je bila naš godišnji budžet za opremanje.

Da se razumemo, Velux roletne za krovne prozore nisu iz reda jefitnih roletni već jedno ozbiljno ulaganje ali koje se isplati na duže staze. Sa tim na umu krenuli smo sa nabavkom dodataka onim redom gde nas je sunce najviše peklo. 

Koje smo sve Velux roletne za krovne prozore odabrali? 

Svaka od prostorija u našem stanu ima Velux krovne prozore i uz njih odgovarajuće dodatke – spoljnu mrežicu koja smanjuje količinu toplote na prozorima pa je ujedno i manja temperatura samog prostora, te duo sisteme zavesa (koje se zapravo vode kao unutrašnje roletne) što nam je omogućilo da i u sred dana potpuno zamračimo prostor. 

Spoljne mrežice se lako navlače i tek minimalno smanjuju količinu svetlosti koja ulazi. Mehanizam je takav da omogućava da se zavese vrlo lako otkače i vrate u kućište onog momenta kad ne budete više želeli da vam budu na prozorima (recimo zimi). 

velux prozori i roletne
Kombinacija Duo roletne i spoljne mrežice

Duo sistem roletni kao što joj ime i kaže ima dva dela: estetski i funkcionalni. Estetski deo je prozirna zavesa u boji po izboru koja fino lomi svetlost i pruža ugodnu atmosferu, dok onaj funkcionalni što je zapravo neprozirna zavesa ima moć da potpuno zamrači prostoriju. 

Hladovina i mrak za spavaću sobu

Jasno vam je da smo gore navedenu kombinaciju dodataka prvo obezbedili u spavaćoj sobi. Iako je bilo lepo buditi se uz čisto plavo nebo, čim je stiglo leto poželeli smo da nas prvi zraci sunca ipak ne bude već u 5 ujutru. Sada kada imamo i bebu koja spava sa nama u sobi, ali i u kojoj je uspavljujemo tokom dana, zavese su se više puta pokazale kao odlično uložen novac.

Prijatan i ugodan home office 

Osim sobe gde spavamo, isti sistem roletni samo druge boje dodali smo u buduću dečiju sobu i kancelariju. Time smo prestali da se pečemo dok radimo, a klimu smo sveli na minimum.

Kako bismo ohladili prostorije, klimu uključimo rano ujutru, zamračimo sve i već nakon par sat u svim prostorijama postaje prijatno i nakon što se klima ugasi dok prozori ostanu blago otvoreni i sa navučenim zavesama.

Na koncu, ovo ulaganje nam je donelo i manji račun za struju, tako da dodajem još jedan poen za dobro investiranje u dodatke za krovne prozore. 

Bez mahanja komšijama

U današnje vreme privatnost je u gradu postala skupa i mnogima teško dostižna. Mi smo to osetili kroz kuhinjske prozore koji gledaju na ulicu pa samim tim i svim našim komšijama pružaju uvid u naše aktivnosti kuhinji i dnevnoj sobi koje su open space

Ujutru upekne sunce a uveče komšije.

Šalu na stranu, i kuhinjski prozori su prvo dobili spoljne tende, a da kuvanje kafe ujutru ne bi ujedno bilo i ozbiljno sunčanje dodali smo i venecijanere. Estetski su nam se savršeno uklopili i ujedno obezbedili dovoljno privatnosti i kontrole nad količinom svetlosti koja ulazi. 

Venecijaneri su se pokazali i kao izuzetno praktični budući da se regulišu mehanički uz mali plastični regulator sa strane. A ako se ikada zaželimo plavog neba i u kuhinji, venecijaneri se dižu kao harmonika u jednom potezu ruke. Mana im je doduše to što nisu potpuno fiksirani pa jedan malo jači severac ume da ih potera i da zasviraju kao harmonika ukoliko je prozor otvoren. 

Kako održavati sve Velux roletne i dodatke za krovne prozore? 

Do sada nije bilo potrebe za nekim podrobnijim čišćenjem. Spoljne tende opere kiša a ove unutrašnje se do sada nisu ozbiljno prljale, a čine se i poprilično otporne na prašinu.

Kako priuštiti sve dodatke za krovne prozore? 

Kao što sam i spomenula na početku, opremanje svih prozora nas je koštalo jednog solidnog budžeta za opremanje stana. Duo roletne, venecijaneri i spoljna mrežica, svaki od njih nas je u proseku stajao od 60 do 100 evra (a imamo 12 prozora).

Ovde možete pogledati aktuelni cenovnik sa cenama za 2022. godinu.

Na cenu međutim utiče i to koji model roletni uzimate, da li uzimate od zvaničnog distributera ili nezvaničnog i slično. Neretko zvanični distributeri imaju akcije i popuste koje nikako ne treba propustiti. Nekada je to upravo popust na količinu.

Da li se sve isplati na kraju? 

Zaista, kada podvučem crtu uz sve gore navedeno, živeti u potkrovlju nikada nije bilo lepše.

Dobro opremljeni krovni prozori u realnom životu znače da iako živite u potkrovlju, uz sve Velux roletne nećete morati mnogo da se oslanjate na klima uređaj ili pak osetite strašnu vrućinu tipičnu za potkrovlja. Sa druge strane, i dalje možete imati divan pogled na nebo, ali ne i vruć prozor. Privatnost ali ne i zablindiranu prostoriju. Ako se i odlučite da opremate prozore ili im podarite novo ruho (roletnu) jesen i zima su za to idealni.

A sad da čujem vas. Kakvo je vaše iskustvo sa Velux roletnama?

Pišite mi u komentarima ili u DM-u na mom profilu na Instagramu.

Do sledećeg pisanija, pozdravljam 😉