Od rendera do realizacije: Naša scandi kuhinja po meri

Od rendera do realizacije: Naša scandi kuhinja po meri

Sa kuhinjom uvek morate duplo da merite pre nego što isečete. Zašto to kažem? Ovo se ipak pravi skoro pa jednom u životu i ako vam je budžet skroman, bitno je obratiti pažnju na detalje i potpuno izbeći uticaj trendova. Najbolje što možete da uradite za sebe kada radite kuhinju jeste da pribegnete neutralnosti. Neutralne boje, neutralni ali sofisticirani detalji, fokus na donjim elementima i jednostavnost u rasporedu frontova. U prevodu scandi kuhinja je sa razlogom jedna od najpopularnijih opcija kada je u pitanju sve gore navedeno.

Kako je tekao proces dizajniranja naše kuhinje? 

Imajući baš sve ovo na umu i gomilu primera sa Pinteresta u pomoć sam pozvala Studiolo Atelje. Nakon nekoliko konsultacija i razmene ideja, dva tlocrta da odredimo raspored elemenata… desila se kombinacija koja je baš po mojim merama. 

Scandi kuhinja = boje prirodnih materijala 

U startu sam znala da želim nešto poput boje orahovog drveta i nakon male potrage po Novom Sadu sve smo pronašli u Alfa Enterijer radnji koja je nedavno i renovirana. Pored već gotovih frontova, izbor je i više nego zadovoljavajući. 

Kada su u pitanju radne ploče, dobru imitaciju betona je inače jako teško pronaći, a da ona pritom ne košta basnoslovno. U Alfi smo uspeli da nađemo nešto približno našoj zamisli koja se savršeno uklopila. 

Tehnika, ako može, uzmite sve na jednom mestu 

Tehnika je stavka za koju ja nisam uopšte bila zadužena, ali sada rado uživam u njenim benefitima. Dr Techno nam je izašao u susret sa popustom na količinu a mi smo uspeli da nađemo po meri rernu, grejnu ploču i frižider. 

Kada su u pitanju kuhinjske sanitarije, izbor je zaista solidan, ali smo se mi odlučili na brendove sa kojima već imamo odlično iskustvo. Granitnu sudoperu smo imali i u prošlom stanu i ona se pokazala kao odlična za održavanje. Sada smo uzeli belu, pa ćemo videti da li će se i ona jednako dobro pokazati. U pitanju je brend Blanco a naše firme rade uvoz pa je skoro uvek potrebno poručiti. 

Kada je u pitanju slavina, ona je takođe iz Blanca, hromirana, sa odvojivim prednjim delom koji dođe kao tuš. Ono što je važno pri kupovini slavine jeste da ona bude kompatibilna sa vašim odvodom, odnosno cevima koje su tu za bojler. 

Uzmite u obzir i unutrašnje elemente 

Takozvani okovi u koje spadaju sve šarke, elementi za fioke, čaše, metalne pregrade su stavka koja može značajno da doprinese kvalitetu i funkcionalnosti kuhinje. Kako kuhinju pravimo u delu gde je spušten plafon, fokus je bio na donjim elementima. To znači da se i tanjiri, činije, šolje moraju naći dole. A svi znamo koliko može biti mrsko nešto što je dole pa kad još treba da se spuštate, kopate da nađete.. e pa to može biti maalo olakšano sa metalnim fiokama koje se izvlače. 

Moja ideja je bila da na žičane fioke poređam tanjire i tiganje koje skoro svakodnevno koristim. Jedini gornji element koji imam iskoristila sam za čaše i šolje. Onaj skroz gornji za tanjire i činije koje koristim u sezoni, za praznike ili za puno ljudi. Sada konačno imam i dovoljno prostora za sve pomoćne aparate koju su se uvek tako negde uguravali i zbog toga nikad nisu bili korišćeni. 

Pogledajte kako smo još pomoć dizajnera i rendere iskoristili za opremanje stana.

Još jedna pogodnost jeste i okov za kantu za otpatke. Kanta se otvara zajedno sa vratima, ima poklopac i nema neprijatnih mirisa. 

Uspeli smo da u deo pored frižidera smestimo i mali špajz za sve ono što nam treba u svakodnevnom kuvanju. Veće količine voća, povrća, i većih paketa, vode i mleka držimo u podrumu, a ovo je isključivo za stvari koje se brzo troše. Još jedna vrlo zgodna stvar za imati. 

Htela bih još da napomenem da je funkcija otvaranja fioka i drugih elemenata jako pametno osmišljena od strane Studiola. Dok je gornja vrata na push, donja imaju skriveni prostor koja pomažu otvaranje. Zgodno, zar ne? Nema dosadnih ručki koje samo umeju da naruše estetiku. 

Realizacija i postavljanje naše scandi kuhinje

Ništa od ovih zgodnih stvarčica ne bih imala u brzom roku da nije bilo ekipe koja sarađuje sa Studiolom. Prednost saradnje sa dizajnerima jeste što oni često imaju i ekipu za realizaciju projekata koje rade. U ovom slučaju, mi smo dizajnerku angažovali i za izvođenje radove što znači da je ona bila zadužena za svu komunikaciju sa majstorima oko kuhinje i njenog postavljanja. Prijalo je biti samo posmatrač ovog puta. 

Cene ovakvog projekta i realizacije umnogo zavise od količine posla, vrste materijala, samih majstora, te dizajnera i slično. Ako i imate nešto na umu, uvek je najbolje poslati im poruku sa određenim detaljima. Kada je u pitanju scandi kuhinja, postoji gomilu primera u ovom stilu koje možete uzeti u obzir. Dozvolite sebi da investiranjem u ovako nešto obezbedite dugoročni kvalitet, funkcionalnost i nešto što ćete voleti dug period.