3 Uradi sam ideje za Božićnu dekoraciju 

3 Uradi sam ideje za Božićnu dekoraciju 

Kada je u pitanju uradi sam božićna dekoracija, moram priznati da retko kad imam jasan plan i da početna zamisao uvek izraste u nešto deseto. Svaki uradi sam projekat za Božićnu dekoraciju do sada počinjao je od jedne sitnice koja bi me inspirisala. 

Održivost i apcikliriranje starih ukrasa i sveća, reciklirani papir od cigareta, origami tehnika pravljenja zvezda i dobra stara neutralna paleta bili su okosnica za sve što sam, pa hajmo reći – isplanirala za ovaj Božić. No realnost je takva da je sve išlo spontano i ovo je rezultat. 

Za svaki projekat vam ostavljam i link jer moj tok rada nikako nije uspeo da bude zabeležen. 

#1 DIY kugle za jelku sa suvim svećem 

Znam da me već zovete ‘suvo cveće žena’, ali šta ću kada je ono pristupačno, održivo i estetski potpuno zadovoljavajuće, a ovo je ispao najlakši DIY projekat ikada. 

U bilo kojoj bolje opremljenoj hobi radnji možete pronaći ove akrilik kugle koje se otvaraju i koje možete dekorisati kako želite. Cena jedne kugle je oko 119 dinara i odmah da vam kažem da ih možete poručiti iz ove knjižare

boižna dekoracija

Na mom Pinterest profilu možete pronaći neku od inspiracija za njihovo punjenja, a ja sam za ovu priliku iskoristila suvo cveće i to ono koje sam imala kao dekoraciju na svadbi i u  bidermajeru. Osim što sam udahnula život ovom cveću još jednom, kugle će ostati kao lep podsetnik na naš najlepši dan. Ostaje još da vidimo kako će izgledati na jelci, a to vam javljam na Instagramu. 

#2 DIY Božićni tagovi za poklone 

Jedne reckave makaze, malo lepka, sekač u obliku jelke i nekoliko listova A4 recikliranog papira bili su dovoljni za ovaj mali projekat seckanja. Papir sa slike delo je vrednih ruku štićenika organizacije ,,Naša kuća’’ koji ručno izrađuju svaki list. Za ovaj papir koriste papirni otpad poput paklica cigareta i drugih ambalaža bogatih celulozom. 

uradi sam tagovi za poklone

U ponudi imaju beli i šareni papir različite gramaže, a koje možete kupiti putem mejla koji se nalazi na njihovom sajtu. Tako, osim što ćete pronaći lep papir za tagove, čestitke i rukom ispisana pisma posvete, kupovinom ovog papira podržaćete i napor Naše kuće u radnom osposobljavanju jednih od najosetljivijih pripadnika našeg društva. 

tagovi za poklone

#3 DIY origami Božićne zvezde 

Skandinavski uticaj na naše dekorisanje tokom praznika nije ove godine nije zanemaren. Papirne zvezde i dalje pronalaze svoj put, a moje oko je uhvatilo blagi trend u kačenju 3D zvezda koje tradicionalno imaju severne zemlje i koje na kraju mogu da se kupe i u Ikei. A naravno mogu i da se naprave!

božićna dekoracija

Za ove 3D zvezde je potrebno malo origami tehnike, seckanja, lepka i strpljenja. U par poteza možete dobiti efektnu dekoraciju kojom možete ukrasiti zidove, prozore pa i samu jelku. 

Moram priznati da sam imala mnogo više umešnosti u pravljanju većih zvezda, ali sam na kraju zadovoljna i kako su ispale manje. Ono što je važno jer da vam isečeni kvadrat bude jasnih linija i tačno u centimetar. Isto važi i za seckanje svih linija koje ćete posle saviti. 

Ja sam koristila ovaj video kao vodič i ovde je princip lepljenja dve strane zvezde, dok postoje i one malo teže za napraviti koje su iz jednog dela. Naravno, kako god vi mislite da možete. 

Zlatne zvezde sa slike su veličine 5cm u prečniku i one su izrađene od nešto debljeg papira (150g) dok su braon zvezde izrađene od hamer papira. 

A jelka? 

Jelka čeka nove svećice i još nekoliko ukrasa koje planiram da nabavim pa ću ujedno i apdejtovati ovaj tekst sa još ideja i možda jednim celokupnim Božićnim home tour-om. Usput, obavezno bacite pogled i na moj omiljeni super laki recept za božićne medenjake

Do tada, nadam se da vam je ova ‘uradi sam božićna dekoracija’ epizoda dala neke praktične i efektne ideje sa kojima ćete dati doprinos održivosti ali i cirkularnoj i socijalnoj ekonomiji.

Srećne praznike želim!