Home decor retrospekcija – moj dom u 365 dana

Home decor retrospekcija – moj dom u 365 dana

Pre tačno godinu dana ovaj mali spisateljski kutak je ugledao svetlost digitala. Ni on ni ja se nismo mnogo proslavili u vrednoći pisanja, ali vođenje ovako jednog projekta jeste svakodnevni test strpljenja i dobrog planiranja. Iako moj prvobitni plan da budem redovna u pisanju ovde nije mnogo uradio plodom, neke svoje ideje sam rado delila na drugom mestu. 

Ipak sve ono što sam uradila za blog nije bačeno u vodu. 

Zajedno sa blogom, ustalila sam svoj stil, font, boje i logo koje sam kasnije primenjivala na Instagram profilu, u svom portfoliu, prilikom slanja brifova i ponuda za saradnju. (Svesrdno hvala mojoj kumi na pomoći. Obavezno bacite pogled na njen profil.

Kada je u pitanju sam stan, već sam ranije najavila da će to biti beskonačan projekat koji će trajati godinama i gde neće često biti sadržaja pre/posle na kakav smo navikli kada neko (imućan) oprema stan.

Toliko je toga i dalje da je jako teško fokusirati se isključivo na određenu prostoriju, već stan i dalje opremamo po principu – za šta se prvo javi potreba. Poslednji veći projekat smo radili u januaru 2020. i tada smo rešili rasvetu. Zato i ne čudi što je poslednji tekst bio upravo na tu temu.

Na stranu sve to, godinu dana življenja u ovom stanu donelo je mnogo radosti i uspomena bez obzira što još mnogo toga nedostaje. Takođe, uprkos tome, mogu slobodno da kažem da je moj pravac u kojem su osnove neutralne, u pretežno beloj i bež boji u kombinaciji sa toplim drvetom i sivim kamenom apsolutni pogodak za koji nisam pokajala.

Sama postavka krupnijih komada nameštaja poput polica, ugaone, tepiha kao i belih zidova doprineli su tome da mogu lako da se igram detaljima i u svoj prostor unesem bilo koju boju, kad god poželim.

Zbog toga je sada pred vama jedna prava enterijer poslastica – home decor retrospekcija i moje eksperimentisanje sa bojama tokom godine. Nije baš nalik pre/posle efektu, ali nadam se da ćete uživati. 🙂

Februar u znaku pastelno ljubičaste 

Neutralan prostor mi je tako lako omogućio da se igram čak i sa pastelno ljubičastom koje je već krajem februara postajala sve popularnija i pretila da obeleži celo proleće. U prevodu, jedna DIY uvrnuta ljubičasta sveća je sve uspela da promeni (o da, tada smo svi poludeli za ovim TikTok Diy- projektom) Svežina i toplina smenjivale su se tokom celog februara kada je ova boja počeka da bude aktuelna. 

home decor retrospekcija

Mart i pastelno plava 

Tokom marta i sa najavom prvih prolećnih dana, ljubičasta je ipak polako ustupala mesto pastelno plavoj. Za tu svrhu iskoristila sam jastučnice, tabure i pastelno plave Kloopko jastučiće koji su i dalje zvezde cele prostorije ko god da dođe u posetu.

  • Jastučnice su iz Emmezete
  • Tabure je iz Jysk-a
  • Obe vaze su iz Jysk-a
  • Ugaona je iz Ikee
enterijer trend mart

April i maj u neutralnom ruhu 

Sa dolaskom raznobojnijeg cveća, april je sve više dobijao boje, ali sam ja ostajala pri nekoj neutralnijoj paleti. Eksperimentisala sam sa neutralnim minimalizmom, ali se on nije zadržao pa je na kraju, maj zajedno sa junom eksplodirao u bojama. 

home decor retrospekcija

Letnja šećerlema 

Jun je moj feed pretvorio u pravu letnju šećerlemu, ali je ujedno i moja trudnoća donekle zaustavila učestalost fotografisanja i bavljenja enterijerom. Leto mi je prolazilo sporo i sa mučninama, ali me je terasa redovno upošljavala.

Jutarnje i večernje rutine sa cvećem, briga, nega i učenje o biljkama okupirale su moje misli i opuštale me pred odlazak na odmor. 

  • Stočići su delo brenda Floem
  • Bež tabure je Izgled nameštaj
  • Oker venac jastuk je Kloopko
ideje za letnju dekoraciju i boje

Već septembar…

Leto sam ispratila na hrvatskom primorju koji me je obuzeo svojim zagasitim bojama masline, kaktusa i prirodnim nijansama kamena i drveta kojima je ostrvo obilato bilo nastanjeno. 

To mi je ujedno bio i savršen šlagvort za sve boje jeseni sa kojima počinjemo koliko već sredinom septembra. 

Šećerlemu leta je ubrzo zamenila topla i vatrena paleta boja bakra, cigle i senfa. Sveće i svećnjaci su izvađeni iz fioka i ušuškavanje je moglo da počne. (home decor retrospekcija na koju sam baš ponosna)

jesenja dekoracija

Topli oktobar 

Oktobar se brzo nadovezao i dok smo trepnuli već je bilo vreme za planiranje praznične i zimske dekoracije. Krajem oktobra već sam razmišljala o paleti koja će me lako uvesti u ono što želim, a to je zelena koja dominira i zimski detalji koji će se kasnije lako prilagoditi praznicima. 

jesenja dekoracija

Zagasito zeleni novembar i decembar 

Novembar sam tako započela bojama inspirisanim Malim Lošinjem, ali i zimom. Žalfija zelena, topli mirisi sveća, krzneni detalji i pleteni pokrivači biće tu sigurno do dolaska jelke uz malo crvene boje kao neizostavne do kraja praznika. I tako sve do još jednog februara i novog kruga…

zimska dekoracija

Godina je proletela i ovaj naš stan donekle postaje sve manje prazan, a sve više dom prepun uspomena. Terasa, kuhinja i dnevna soba su ove godine dobile najviše prostora jer su i najsređenije, ali jedva čekam da se jednako posvetim i drugim prostorijama.

Nadam se da vam je ova home decor retrospekcija bila inspirativna i da će vam poslužiti za neko buduće dekorisanje.

Hvala vam na pažnji i čitamo se i dalje!

N.