Agencije za nekretnine u Srbiji: Kada ih zaista vredi angažovati?

Agencije za nekretnine u Srbiji: Kada ih zaista vredi angažovati?

Zašto smo angažovali agenciju za nekretnine da nam pomogne oko kupovine stana? Kupovina većeg prostora nije nešto o čemu nismo razmišljali duži period. Kao i svi drugi mladi parovi znali smo da je stan od 40 kvadrata nedovoljan za život koji uključuje još članova porodice.

Naša slobodna procena bila je da bi za neki budući život bilo dobro da računamo kuću sa dvorištem, sa dovoljno prostorija koji bi nam život učinile lakšim. Sve to za nekih 4-5 godina. Hm, ili možda odmah? 

Bilo kako bilo, koronavirus, policijski čas, rad od kuće i sve to u stanu od 40 kvadrata sa minimalnom terasom učinili su da želja za većim prostorom naprasno poraste. Sudbinski, rešimo da odemo da upoznamo poznanika koji je ujedno i agent za nekretnine, naravno čisto da vidimo šta se nudi od toga što bi nama jednom odgovaralo. 

Angažovanje agencije da vam nađe stan ima svojih mana, ali i prednosti. Ogromna prednost jeste to što vam u startu isflitriraju stanove za koje mogu da kažu da su kvalitetni i da odgovaraju vašem budžetu.

Ja odmah moram da se ogradim da smo mi radili sa agentom koji je već radio sa našim roditeljima i sa kojim smo imali odlično iskustvo.

Htela sam sa vama da podelim kako smo uspeli da od kraja juna do septembra uz pomoć agencije kupimo veći stan, prodamo naš za učešće, dobijemo kredit, uselimo se i to sve dok oko nas kulja koronavirus. 

Kakvo je bilo naše iskustvo?

Mi smo dakle celo ovo iskustvo zasnovali na kupovini stana koji je već izgrađen i čiji smo mi prvi vlasnici. Mnogo toga će zavisiti u kojoj fazi je stan i da li ste prvi vlasnici, da li uzimate kredit ili ne i slično. Ali ovde ću se fokusirati na samo iskustvo sa agencijom. 

Ono što treba da znate o svakoj agenciji jeste da postavljaju indiskretna pitanja i pitaju o novcu, a neki će vam dati i da potpišete saglasnost da nećete kupiti stan bez da ste to uradili u saradnji sa agencijom. 

Svaka agencija uzima procenat. Moj savet vam je da posetite nekoliko agencija informativno i na kraju sami procenite čiji stav i ponuda vam najviše odgovaraju. Što više saznaju o vama, to će vam lakše pronaći stan koji odgovara vašem budžetu i potrebama. 

Mi smo imali sreće da su za novac koji smo imali na tržištu bila čak dva stana i to potpuno nova u nedavno završenim zgradama. Bez obaveza smo otišli da pogledamo oba stana. Za prvi smo odmah znali da nije to to. I to se jednostavno zna čim uđete. Drugi je bio TAJ

Sve što sam izgovorila agentu se nalazilo u tom stanu. I velika terasa i prozori u kuhinji i garaža i dovoljan broj soba. I što je još bolje, za iste pare smo dobili stan koji je i dalje u gradu, a pruža sve potrebe za koje smo inače mislili da ćemo morati na periferiju. 

Sada iz celog iskustva možemo da kažemo šta nam se dopalo, šta mislimo da je bilo korisno, a šta jednostavno nekad odbija ljude od angažovanja agencije za nekretnine. 

Prednosti dobre agencije za nekretnine: 

 • Znaju za ponude koje nisu na oglasima i ne libe se da vam ih prenesu
 • Jako dobro mogu da procene šta možete dobiti sa novcem koji imate
 • Suziće vam ponudu na nekoliko stanova koje možete da pogledate. I dalje mislim da je suludo ići redom po gradu i gledati više od 3 stana, ali naravno to ne znači da treba odmah da odustanete od potrage, već samo dozirajte sebi. Ako vas ne pitaju, vi napravite spisak što konkretnijih zahteva. 
 • Savetovaće vas šta da izbegavate ili na šta da obratite pažnju
 • Obezbediće pravno pokriće prilikom kupovine stana
 • Zastupaće vaša prava u pregovoru sa investitorom
 • Savetovaće svaki vaš dalji korak, od notara do banke i kredita

U našem slučaju, 

 • prodaće vaš stan ekspresnom brzinom kako biste imali za učešće i obezbediti pravno pokriće tokom tog procesa
 • kada dve fizičke strane prodaju/kupuju stan agencija je formalni medijator što celoj situaciji daje neku vrstu transparentnosti i sigurnosti za obe strane koje se inače ne poznaju 

Mane angažovanja agencije za nekretnine

 • Procenat koji uzimaju jeste značajna cifra i mnogi to ne mogu da priušte
 • Što je stan skuplji to je njima veći procenat, (ali samim tim imaju više interesa da vam pomognu da taj stan kupite što povoljnije, brže i bez nerviranja)
 • Ukoliko naiđete na slabo zainteresovanog agenta, to više može da odmogne nego da pomogne
 • Ako agent ne iskomunicira dobro sa vama sve stavke možete lako da steknete utisak da žele da vas prevare (nije nepoznatno u ovoj zemlji) 

Kako da izvučete ono najbolje?

Morate što približnije znati šta želite. I pitajte, pitajte baš sve što vam padne na pamet. Razmislite o kvadraturi, kvartu u kojem biste želeli da živite, koje su vam potrebe po pitanju putovanja do posla i škole, šta preferirate u rasporedu prostorija. Predočite vaš stil života. Sve ove informacije će pomoći i vama ali i agentu koji treba da vam predoči najbolju ponudu. 

Nakon što ste pogledali stanove, tražite fotografije i snimke od agenata ukoliko ih niste napravili sami. Uzmite 2-3 dana da razmislite ukoliko ste suzili izbor na nekoliko stanova. Nažalost situacija je takva da se za dobre ponude mora reagovati odmah. Zbog toga je između ostalog važnog da znate šta hoćete. Još bolje ako ste upoznati i sa investitorima i šta nude. 

Šta posle agencije i nakon što ste se odlučili za stan? 

Informišite se o daljim koracima. Mnogo toga zavisi od činjenice da li je stan koji kupujete uknjižen ili se na to još čeka. Nakon toga sledi birokratija potrebna za podnošenje zahteva o kreditu, a odmah potom overe kod notara, kupovina osiguranja i druga papirologija U svakom slučaju, sve ove informacije treba da vam predoči agent. Ukoliko to ne uradi, slobodno pitajte da vam objasni svaki dalji korak. 

Kakva su vaša iskustva sa agentima za nekretnine?